Wiza turystyczna i co dalej?


Od początku i bez zawiłości jest ona na 3 miesiące i bez możliwości odnowienia!

Jest to wiza T3, jaką dostajesz na lotnisku przy wjeździe do Ekwadoru do swojego amerykańskiego/ kanadyjskiego/ europejskiego paszportu którego ważność musi przekraczać o sześć miesięcy datę wizy.



 Wtedy też najprawdopodobniej zostaniesz poinformowany  że możesz przebywać na terenie Ekwadoru jako turysta tylko przez 90 dni w roku. I ten rok dla Ciebie rozpoczął się z momentem wjazdu na teren Ekwadoru !

 No właśnie, nie jest to prawdziwe do końca! Tak jak i wiele innych "mitów i opowieści dziwnej treści". Trzeba tylko znać trochę przepisy i postępować zgodnie z przyjętymi zasadami, bądź mieć adwokata, który poradzi i przygotuje wszystko na czas. Niestety to kosztuje i nie mamy nigdy pewności czy ramy czasowe nie zostały przekroczone.

 Wróćmy jednak do naszego wątku. Prawda jest taka, że naszą 90 dniowa turystyczną wizę możemy zamienić i faktycznie przedłużyć czas naszego pobytu w Ekwadorze od 3 do 6 miesięcy. Wstępując do któregokolwiek biura Ministerio de Relaciones Exteriores (Ministerstwo Spraw Zagranicznych) najbliższego naszemu miejscu pobytu. Jest tych biur na terenie Ekwadoru kilka i są umiejscowione w dużych miastach.

Wiza 12-9 Turismo-Comercio (wiza turystyczno - businessowa)  będzie nas kosztowała tylko $230 bez opłat adwokatów lub innych "pomocników".

 Co więc należy zrobić by otrzymać wizę na sześć miesięcy zamiast trzech ???? 

Z tego co wynika z rozmów z ludźmi którzy to załatwiali to najbardziej pomocnym jest dobrze przygotowany list przewodni wyjaśniający powody  i chęci przedłużenia pobytu oraz pokazanie większej sumy pieniędzy zapewniającej możliwości inwestycyjne w czasie pobytu w Ekwadorze. Oczywiście w liście należy wyraźnie określić o ile chcemy przedłużyć nasz pobyt. O przedłużenie występujemy minimum na 30 dni przed wygaśnięciem naszej regularnej wizy turystycznej.

 Co się stanie gdy się spóźnimy z wyjazdem i pojawimy się na lotnisku po wygaśnięciu wizy? Znam kilka osób którym z różnych powodów się to przytrafiło.

Niezależnie od długości przedłużenia pobytu poza datę ważności kara jest ta sama: zakaz powrotu do Ekwadoru przez 9 miesięcy, chyba że otrzymamy nową wizę wjazdowa w Konsulacie Ekwadoru w kraju pochodzenia.

Jeśli chcemy możemy na poczekaniu otrzymać wizę 12-9 na 6 miesięcy w Konsulacie przed przyjazdem, ale trzeba wiedzieć ze czas jej ważności zaczyna się liczyć w dniu wystawienia.

 Mimo wszelakich ułatwień i zniesieniu kar finansowych, które wcześniej towarzyszyły zakazowi wjazdu, pozostajemy na stanowisku i zachęcamy wszystkich by przebywali na terenie Ekwadoru LEGALNIE jeśli to tylko możliwe, bo życie nasze jest wtedy prostsze i bez napięć, ale wybór należy do was samych!

Pozdrowienia z równika.

Komentarze: Zostaw komentarz

* Wiadomości e-mail nie zostaną opublikowane na stronie internetowej.